Три цвята боклук или нов живот за старите неща

Отпадъкът е суровина, която трябва да се използва многократно, обясни Тодор Бургуджиев

19.11.2015 | 12:53 Редактор: Ирина Георгиева
Три цвята боклук или нов живот за старите неща

От Мартина Ганчева

През Средновековието жителите на европейските градове отваряли врата и изхвърляли боклука си на улицата. Хората от това време не си давали сметка, че мръсната околна среда е причина за много болести. В края на XVIII век доклад в Англия най-сетне свързва болестите с нехигиеничното изхвърляне на отпадъците. Градовете започват да събират боклука и да го държат далече от улиците и реките. Днес човечеството ежедневно изхвърля тонове отпадъци.

Ще позволим ли боклукът за ни залее? Може ли да се реши кризата с отпадъците? Как от ненужни вещи да сътворим нови? Екипът на предаването Днес разговаря със събеседниците си за това как да оползотворяваме с грижа за обществото и природата. 

"Отпадъкът е суровина, която трябва да се използва многократно. В България няма нормативна уредба, която мотивира хората да изхвърлят отпадъците разделно. Например да им се намалява такса смет." - коментира изпълнителният директор на Екопак България Тодор Бургуджиев.

Бургуджиев информира, че по празниците ще удвоят броя на вдигане на контейнери. На така наречената зелена линия 0800 15 253 жителите могат да подават сигнали за препълнени контейнери с боклук. 

Общините са ограничени бюджетно, но 80% от отговорността за справяне с проблема е тяхна, заяви Евгения Ташева от сдружение "За Земята".

Таня Михайлова и Илияна Стоилова от Ателие "Трион" разказаха как от стари ски и сноуборд могат да се направят закачалки и пейки например.

На телефон в предаването Днес Теодора Станчева сподели как е участвала в няколко акции за почистване на българските планини от отпадъците, които недобросъвестни туристи хвърлят сред природата. През септември екологичното сдружение "За Земята"  организира почистване на Рила планина и бяха събрани 8 тона отпадъци.

Също по телефон Димитър Коев, председател на УС на Стъкларски заводи "Дружба" обясни защо е важно рециклирането на стъкло и кои са начините за намаляване и оползотворяване на стъклените отпадъци. 

В края на предаването Днес Димитър-Ковачев Фънки разказа за своята колекция от 800 шапки и други интересни предмети.

"Всяка вещ си има история, ориентирам се идеално в безпорядък." - сподели Фънки. 

Днес всички сме свикнали с опаковките на различните стоки от ежедневието ни. Но те са преминали дълъг процес на развитие. Опаковките са резултат на продължителни проучвания и експерименти, насочени към намирането на по-добри начини за запазване на продуктите, които използваме. Каква е историята им?

"Виж Неапол и умри", казал Гьоте, след като посетил града, отразяващ се във водите на Неаполитанския залив в подножието на Везувий. Неапол бил толкова живописен и неотразим, че според немския класик онзи, който веднъж види тази гледка, вече може да си отиде спокоен, че е познал най-прекрасното място. Вероятно е било така по времето на Гьоте, но днес сентенцията му има по-скоро зловещ оттенък. 

"Хора, използвайте кофите за боклук по предназначение!". С този призив през годините се обръщаха към обществото представители на местните власти в не едно селище. И не защото гражданите не си изхвърлят боклуците в кофите, макар че има и такива случаи. А защото много често промоутърски агенции, фирми и партии използват кофите като рекламни пана и лепят по тях плакати за концерти на певци, оферти за почистване на домовете от хлебарки и предизборни плакати. 

Не превръщайте своя отпадък в отпадък. Под това мото Скандинавските страни от десетилетие използват своите битови отпадъци за отопление и електричество. Може ли боклуците в една страна да свършат?

Продължаващото повече от 50 години усвояване на Космоса е оставило своите следи в земната орбита. Около нашата планета кръжат почти 170 млн. броя отпадъци – метални отломки, изпуснати от астронавтите инструменти, мъртви сателити. Търси се фирма за извозване на боклука – в противен случай космическите полети ще бъдат застрашени от собствените си отпадъци. 

Какво бихте направили от стари ски? А от капла на велосипед? Дразнят ли ви онези досадни демодирани шкафове, останали от баба ви в мазето? Всичко старо може да бъде използвано наново. Да бъде ремонтирано, преправено, вместо да бъде изхвърлено. Но как?

Годишно в Германия се изхвърлят 18 милиона тона храни, а всяка минута – по 30 тона хранителни продукти. Всяка секунда ние изхвърляме средно по 313 килограма хранителни продукти, годни за употреба. За да противостоят на масовото разхищение на храни младежи от Берлин отварят ресторант, в който се готви само с храни, предназначени за изхвърляне. Как ентусиастите превръщат храната от боклука в кулинарни изкушения?

Имате стар велосипед, който вече не върви, но не искате да го изхвърлите? Знаете ли, че той може да стои чудесно с банята? Като малки сте свирили на любимото пиано, но то вече се е разпаднало, а не ви се иска да стане на дърва за огрев. Можете да го превърнете в малка градинка, дори с водопад. Или в стенна библиотека, например. Лодката, с която имате не едно и две морски пътешествия през лятото, е пробита. Но много лесно може да се превърне в кът за отдих и... още нещо...

Чуйте всичко това в следващото видео: