Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Пътешествие до края на света

Българи изминават над 30 000 км. по най-дългия път в света

26.06.2017 | 13:46 Редактор: Юлия Христова
Пътешествие до края на света

Четирима българи се отправят на пътуване по най-дългия път в света в края на юли. Щерьо Щерев, Румяна Христова, Георги Кожухаров и Михаил Ботев тръгват по най-дългата магистрала на планетата, за да изминат над 30 000 км, прекосявайки 14 държави.

Панамериканската магистрала, простираща се от Аляска до Огнена земя, е прокарана, за да свърже държавите в Северна и Южна Америка. На места има прекъсвания, но въпреки това е призната за най-дългата в света.

Пътувайки по нея виждаш на практика всички контрасти на живота – от животни в джунглата, чиито имена не знаеш, до небостъргачите, които те връщат в реалностите на цивилизацията. Панамериканската магистрала минава и през една от най-горещите и опасни точки в света  - региона Дариен в източната част на Панама, почти непроходима джунгла, известна с протестите на природозащитниците, както и като място, на което пребивават наркотрафиканти, а отвличанията с цел откуп не са рядкост.

Четиримата българи планират да снимат и да разказват за природата, да се запознават с местното население и да ни направят част от приключението си благодарение на немалкото снимачна техника, която ще носят със себе си, както и монтажната станция в джипа, с който ще се придвижват. Финансират проекта си сами, а набирането на спонсори продължава.

Още за това, което включват предварителните им планове, вижте в интервюто на Юлия Христова с единия от участниците в  експедицията "Панамерикана", фотографа на "Дневник" Георги Кожухаров.