Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

При влизане в зала или концерт всеки трябва да бъде обискиран

Адекватната охрана е от непосредствена важност за гарантиране на сигурността на хората

23.05.2017 | 22:20 Редактор: Иван Берберов
При влизане в зала или концерт всеки трябва да бъде обискиран

Редица предмети трябва да бъдат иззети при влизане в зала като тази в Манчестър, Великобритания. Трябва всеки човек да се проверява. Ако посетителят не иска да бъде проверяван не се допуска до събитието, дори и да има билет. Охраната на една такава зала е от първостепенна важност. 

Това казаха Петър Петров, генерален мениджър на "Болкън Ентъртейнмънт Къмпани" и Николай Накев, един от собствениците на охранителната фирма "Никор Секюрити" в студиото на предаването "Директно".

"При влизане в зала се отнемат капачките на пластмасови шишета, да не говорим за стъклени или метални предмети. Трябва всеки да бъде обискиран", посочи Накев пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че в никакъв случай не трябва охраната да има пистолет, тъй като някой може да му открадне оръжието.

"По закон, охранителят може да използва палка и белезници. Може да задържи нарушителя в рамките на обекта. След това го предава веднага на полицията", поясни още той. 

Според Петър Петров е недопустимо да липсва адекватна охрана и гарантирана сигурност на място като Манчестър. 

Владимир Цветков, който преди броени дни се е прибрал от концерт в същата зала в Манчестър разказва, че за концерта, на който е бил, полиция почти е нямало.

"Трябваше да сме няколко часа там преди това, за да си получим билетите. По двама полицаи на вход към арената. Но вътре нямаше полиция, а залата беше пълна", посочи той.

И добави, че е влязъл с раница и на добра воля е изкарал храната и водата, която е носел със себе си.

"А можех да вкарам много по-опасни неща вътре и никой нямаше да ме спре. Тази арена се посещава годишно от 1 млн. фенове. Апетитно място е за терористите", каза Цветков.

Във втората част на предаването - за новите технологии в медицината. Оказва се, че у нас роботизирани операции, платени от здравната каса, могат да се правят само в гинекологията. Това каза д-р Вълчин Гаров и поясни, че при такъв тип операции пациентите се възстановяват буквално за дни.

Проф. Петко Салчев коментира, че роботите не могат да изместят леакрите, колкото и да са напреднали.