Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Селото с европейския вид избира българския парламент

"Младите хора смятат, че възрастните са им длъжни, но като гласуват не взимат бъдещето си в свои ръце".

26.03.2017 | 13:04 Редактор: Васил Детелинов
Селото с европейския вид избира българския парламент

Единственото българско село с европейски вид. Така е известно средногорското село Чавдар, предизвикващо възхищението на мнозина с новите си тротоари, фонтани и просторни алеи. най-малката община у нас, където за разлика от хаоса на големия град,  изборите преминават спокойно, в две секционни секции, а активността гласуващи е достигала  60%  

„Старите хора се интересуват от избори, не и младите“, обяснява Пенчо Гергов, който е кмет на селото. 

Причината за това, според местните баби е,  защото младите хора не се интересуват от политика генерално. 


 "Младите хора смятат, че възрастните са им длъжни, но като гласуват не взимат бъдещето си в свои ръце", споделя г-жа Сиракова от местния пенсионерски  клуб.   

Като село на бъдещето Чавдар не забравя и уроците на миналото. Макар и кръстено на партизанска дружина, един от жителите му  - дядо Тома пази своята нелека история. Работил като трудовак на гара Яна по времето на социализма, но по-късно  репресиран и осъден на смърт след донос.

След три месеца,  като бивш земеделец, дядо Тома бива помилван. Днес, дали заради тежката история зад гърба си,  той вижда спасението на страната ни само по пътя  към Европа. 

 В същото време, в едно от най-старите български села  Юнаците, малкото останали млади гласуват активно. 

Ще гласува и бай Димитър, самоук занаятчия, който помни единствено изборите преди 89, защото тогава гласуването  е било задължително. 

Целият репортаж на Божила Симова, вижте във видеото.