Държавата обмисля увеличение на минималната заплата

На този етап е твърде рано да се каже с колко ще бъде повишена, каза социалният министър.

27.07.2012 | 14:17
Държавата обмисля увеличение на минималната заплата

Минималната работна заплата от 290 лева може да бъде увеличена от следващата година, съобщи днес по време на парламентарния контрол социалният министър Тотю Младенов в отговор на питане от червения депутат Мая Манолова. На този етап е твърде рано да се каже с колко, защото е в процес на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, уточни министърът. Последното увеличение на минималната заплата беше през май. Тогава синдикатите настояваха да стане 330 лева от 1 януари 2013.

За предстоящия отоплителен сезон 300 000 от най-бедните българи ще получат социална помощ в размер на 328.60 лева. За миналата година сумата беше 289.60 лева. Държавата е заделила от бюджета за помощите 11 млн. лева.

Социалните партньори и министерството на труда са обсъждали и възможности за отпускане на допълнителни помощи заради поскъпването на тока от юли. Младенов обаче не даде повече подробности както за размера на помощите, така и кога социално слабите може да ги очакват.

27% от българските домакинства живеят под линията на бедността с месечен доход около 205 лева на човек, показва представено вчера проучване на КНСБ. За периода април-юни са поскъпнали олиото, електроенергията, дрехите, здравните услуги.