Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

От догодина мобилна система ще ни уведомява за предстоящи бедствия

Гражданите ще получават информационно съобщение как да реагират, посочи в предаването "Директно" директорът на ГДПБЗ Николай Николов

30.11.2016 | 18:46
От догодина мобилна система ще ни уведомява за предстоящи бедствия

В момента се тества мобилна система, при която всеки гражданин ще получава смс с информация за настъпване на опасност.

Това каза в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR  директорът на Националната пожарна Николай Николов.

"Това е система, която в момента тестваме и трябва да започне да действа от следващата година. Задачата е да предупредим хората за настъпваща опасност. Ако вече е настъпила, да им дадем указания какво да направят. Системата може да изпраща сигнали към сградите , например за спиране на асансьорите при земетресение", уточни Николай Николов.

По думите му се работи с цифрови карти.

"Когато ние бъдем предупредени , че над даден район ще има опасност, само хората от този район ще получават информационно съобщение, а не цялата мрежа да се информира", подчерта директорът на ГДПБЗ. 

Той обясни, че е създадена координация с трудно подвижни хора , които живеят в малките населени места.

"Разполагаме с подготвени лица , които знаят къде се намират тези хора и е създадена предварителна схема за обслужване. Ако достатъчно рано  можем да прогнозираме изключително тежка ситуация, болните се изтеглят предварително, ако не успеем - разполагаме с оборудване.  По отношение на стоки от първа необходимост - пак ще имаме трудни ситуации, въпреки твърденията, че сме готови", уточни Николай Николов.

По думите на д-р Никола Николов от БЧК, ежегодно в БЧК се подготвят доброволци, които са  обучени  как да действат. 

"Информираме и населението какво да прави, как да не допусне замръзване или кризисни ситуации. Осигуряваме вода или топъл обяд на хора, които се нуждаят от това", допълни той.

В разговора се включи и режисьорът Искрен Красимиров, според когото българите сме далеч от готовността за реакция по време на бедствия.

"Аз знам какво трябва да направя, но повечето хора не знаят. Всява се паника, вместо да се изпълняват уроците, които знаем от училище", каза още режисьорът.

Според него трябва да се преподава в училище как да се реагира при бедствия и обясняване на бързите реакции.

Директорът на Националната пожарна пък обясни, че в момента се съгласува тематиката с образователното министерство. 

"Вече е задължение всички да преминат такова обучение. Сега е в час на класния , не е най-ефективното , но ще продължим да работим в тази посока. Има си и практически занятия, в които учениците посещават нашите сгради", заяви Николов.

Д-р Николов от БЧК обясни, че са започнали да информират на населението какво трябва да бъде поведението на хора при бедствия. 

"Разпространяваме брошури как да се подготвим за напускане на сграда, а доброволците, на които разчитаме, ги обучават как да действат при критични ситуации", заключи д-р Николов.