Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Софиянци искат разширяване на Зелената зона

Нямало къде да се паркира в кварталите близо до центъра

18.08.2016 | 19:11 Редактор: Димитър Абрашев
Софиянци искат разширяване на Зелената зона

Столичната община обмисля да увеличи обхвата на зоната за платено паркиране. Това каза в първото си телевизионно интервю новият заместник-кмет по транспорта Евгени Крусев. Той поясни, че до тази мярка се стига след редица жалби на жители на кварталите "Лозенец" и "Оборище". Не е изключено обачи и други райони на столицата да попаднат в новия обхват на платената зона.

Друг голям проблем в тези квартали е масовото спиране по тротоарите.

Ако зоната за платено паркиране се разшири, то веряотно жителите на тези квартали ще получат стикери за безплатно спиране. Така , както и живеещите в центъра.

Според Никола Пенчев от pravatami.bg решение за разширяване на платената зона трябва да се вземе след широко обсъджане. Той обаче е на мнение, че общината има да работи много по изграждане на велоалеи и тротоари.

Общината обмисля и съвсем нова система за плащане в градския транспорт. Предвижда се билетът да е изминато разстояние или борй спирки, а не както е сега - за всяко превозно средство. Така с един билет ще може да се използва метро в комбинация с тролейбус, автобус или трамвай.

Заместник-кметът на Варна Тодор Иванов обяснява как е решен проблемът с паркирането в морската столица.