Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Расте ли мъдро София? Опасна ли е тенденцията България да се концентрира в столицата

Петър Стоянович: Безконтролният наплив ще превърне София в зверилник и спалня, градът ще загуби дух, чар и уют

12.02.2016 | 11:41 Редактор: Кармелита Тонева
Расте ли мъдро София? Опасна ли е тенденцията България да се концентрира в столицата

Всеки шести българин живее в София. Тази тенденция е както социално, така и икономически обусловена – най-популярните висши учебни заведения се намират тук, средища на културата, театри, кина, каквито няма в повечето малки населени места. Градът предлага и най-добрият стандарт, контрастиращ на този в по-малките градове. Активният обществен живот предоставя поле за изява на широки социални кръгове, чиито интереси не могат да бъдат да бъдат задоволени на друго място.

Концентрацията на хиляди хора в София - част от които идват в столицата без идея, посока и конкретно занимание, силно контрастира със ситуацията в развитите европейски държави, където едва 2 % от населението живее в столичния град. Опасна ли е тенденцията България да се концентрира в София за сметка на тоталното обезлюдяване в някои региони на страната ? Защо държавата позволява този човешки и икономически дисбаланс ?

Коментарите от Петър Стоянович - екс министър на културата, Юлияна Дончева - журналист и политик, както и  от случайни граждани, в анкетата на Директно на 11 февруари, наживо от столичния булевард "Витоша". Вижте:  

За всичко, което ви интересува, пишете на фейсбук страницата на предаването DirektnoONAIR