10 идеи направи-си-сам за празниците

Бижута, декорации, сладки, картички, декупаж и други добри идеи как да направите празниците незабравими

01.12.2015 | 07:01 Редактор: Ирина Белчева
10 идеи направи-си-сам за празниците
 

Идва сезонът на празниците и всеки от нас има нужда от малко помощ. В студиото на предаването "Десет" гостува handmade артистът и блогър - Велиана Симеонова, която ни помага да открием добри идеи за интересни подаръци, различни от тостери и чорапи.

Открийте как да изработите ефектни свещи, запомнящи се бижута и картички, какви са тайните на декупажа и как да аранжирате масата си за празничната нощ.

1. Подръчни материали

Огледайте се около вас и ще разберете, че от всяко едно нещо може да се направи декорация. Всичко е възможно с малко въображение. Един от примерите, които Велиана дава са стъклените бутилки, които украсени с акрилни бои, могат да се превърнат в прекрасни свещници. 

2. Идеи с любов

Една емоция може да отключи идея за нещо, което да изработиш с ръцете си, казва Велиана. Вдъхновение за своите творения тя черпи от книгите.

3. Бижута

За да направите хубави бижута, най-напред трябва да определите в какъв цвят искате да са те. Най-подходящите цветове за Коледа са бяло, златно, зребърно, червено и зелено. Съвет от Велиана - използвайте тези цветове, за празничните си бижута, но не всички наведнъж!

4. Декупаж

Декупажът е подходящ за изработката на празнични кутии за спомени, както и за украса на коледните играчки.

5. Подаръци

Ръчно изработените подаръци ще стоплят сърцата на любимите ви хора през празниците. Te могат да бъдат изработени по поръчка за специални случаи. 

6. Украса за маса

Пръстените за салфетки са елемент, който винаги присъства на празничната маса. Велиана казва, че освен от дърво, такива пръстени можем да изработим и от филц. 

7. Декорация

Идеите, с които можем да украсим масата на Бъдни вечер са безкрайно много. Велиана дава пример с венче, изработено от жълъди и естествена бяла вълна.

8. Сладки

Меденки, домашното сладко и бонбоните стават още по-сладки ако им сложим красива панделка или друга кокетна украса. 

9. Картички

Картичките са може би най-силно изявеното ръкоделие. Те са изключително актуални не само на празниците и служат за всички щастливи поводи в живота. Можете да си направите една вкъщи, като я украсите с ваши рисунки и послание.

10. Аксесоари

Вижте повече в следващото видео: