Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Скандалът между Македония и Сърбия: Основателен или нарочен от Белград?

Коментар на политическия анализатор Мирослав Ризински

22.08.2017 | 20:41 Редактор: Мария Аладжова
Скандалът между Македония и Сърбия: Основателен или нарочен от Белград?

Последните данни сочат, че сръбското посолство в Скопие все още е празно, след като между двете страни избухна разузнавателен скандал. Сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е доказал разузнавателни действия срещу сръбски институции.

"Под въпрос е дали има такова нещо, по-скоро самото оттегляне е един такъв театър, в който има поражение на политиката на Белград то Македония", коментира в "Денят ON AIR" политическият анализатор Мирослав Ризински. 

Според него скандалът има политически деменции и не е изключено в него да са замесени хора от актуалната опозиция в Македония. От друга страна Сърбия не може да подмине с безразличие сближаването на Скопие с ЕС и НАТО, предположи още Ризински.

"Мисля, че в последните 30 години Сърбия с нищо не се е отказала от политиката на Слободан Милошевич. Може би не е толкова открита, може би показва едно отношение на сътрудничество с Брюксел и Вашингтон, обаче от действията, които виждаме, аз не мисля че македонското правителство е давало някакви инициативи в тази посока да разузнава сръбското посолство", коментира още събеседникът в студиото на Bulgaria ON AIR.