Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тероризъм чрез прегазване: Как реагират медици и граждани?

Имаме добра база за справяне в подобни ситуации, подчерта бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков пред Bulgaria ON AIR

21.08.2017 | 20:06 Редактор: Иван Берберов
Тероризъм чрез прегазване: Как реагират медици и граждани?

Използването на автомобили за атентати е нова практика, но нараняванията от този тип атаки са сходни с тези от автомобилна катастрофа, а това вече е познато на лекарите. У нас съществува опитът за оказване на помощ при катастрофи. Това каза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR". 

"Бърза помощ имат задължението да направят по възможно най-добрия начин разпределението на пациентите, като ги насочат там където е свободно. София разполага с добра база за реакция на подобни ситуации", обясни гостът.

А за медицинската готовност в провинцията той даде пример с атентата в Бургас, в който по негови думи болницата се е справила на ниво. 

"Основният проблем е масовият характер на тези атентати, тъй като целият персонал на болницата трябва да бъде активизиран моментално и оптимално", добави още Спасков пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора медикът даде съвети как гражданите да реагират в подобни ситуации и как да помогнат на лекарите:

"Първото нещо е контрол на паниката, която може да вземе допълнително жертви. Второто нещо е пострадалите да не бъдат движени, а ако има кървене, да се направи опит да бъде спряно. В Червения кръст се прави обучение как се дава долекарска помощ. И най-важното – да се изпълняват инструкциите на лекарите".