Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След Brexit: Лондон не иска физическа граница с Ирландия

Коментар на специалиста по международни отношения Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR

16.08.2017 | 21:11 Редактор: Василена Василева
След Brexit: Лондон не иска физическа граница с Ирландия

Каквито и преговори да се водят между Англия, Шотландия и Ирландия, те трябва да бъдат в рамките на Европейския съюз, посочи в студиото на "Денят ОN AIR" специалистът по международни отношения Николай Найденов по повод предложението на Великобритания да остане в митнически съюз с ЕС за известно време.

Причината - да се избегне евентуален хаос по границите, след като го напусне и да се запази свободата на търговията със стоки.

"Великобритания поиска да се приеме стратегия, наречена "2 плюс 2", т.е. две години преговорен процес, който трябва да бъде финализиран през месец март 2019 г. и две години преходен процес, през който да се стигне до споразумение. Двата процеса да са едновременно част от този митнически съюз и да водят своите преговори с трети държави, като не бъдат наблюдавани от ЕС", допълни Николай Найденов.

Британските министри изказаха разнопосочни мнения по въпроса дали да има икономически бариери с ЕС след Brexit през март 2019 г.

Същевременно британското правителство предложи по-рано между Ирландия и Великобритания да няма физическа "твърда" граница след прекратяването на отношенията на Лондон с ЕС.

"Най-важният въпрос, от който Европейската комисия се интересува, е как ще протичат взаимоотношенията между Ирландия и Северна Ирландия след Brexit, тъй като те са ключови. Не смятам обаче, че има вариант, в който Северна Ирландия би поискала да се отдели", коментира още специалистът в студиото на Владимир Сиркаров.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Найденов обясни, че много по-голяма е вероятността подобни действия да бъдат предприети от Шотландия и Уелс и по този начин да блокират финалната сделка между Европейската комисия и Кралството.

Вижте целия разговор във видеото.