Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борисов по-доволен с коалиционен партньор ОП, отколкото РБ, твърди социолог

Конфликти няма да има, докато премиерът не разбере, че действията на Симеонов падат върху гърба на ГЕРБ, посочи Евелина Славкова

15.08.2017 | 20:03 Редактор: Жанета Нейкова
Борисов по-доволен с коалиционен партньор ОП, отколкото РБ, твърди социолог

Бойко Борисов се чувства много по-комфортно с коалиционен партньор Обединените патриоти, отколкото Реформаторския блок, сочи анализът на социолога Евелина Славкова, гост на "Денят ON AIR".

Повод за думите й са поредицата от скандали, в които се оплита коалицията, но най-вече действията на вицепремиера Валери Симеонов по българското Черноморие. 

"Напълно нормално е Обединените патриоти да се опитват да запазят екзотичното си говорене пред избирателите си и това няма да създаде много сериозни конфликти, докато Борисов не си даде сметка, че това, което Валери Симеонов и Патриотите правят, се трупа на гърба на ГЕРБ", твърди социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пореден скандал, в който партията на Бойко Борисов бе въвлечена, е казусът "Цанков камък". Смут предизвика информацията за похарчени 200 млн. лева по проекта, за които се твърди, че са с неизвестен характер.

Според госта на телевизията, ГЕРБ е видяла, че няма как да се справи с постоянните нападки на опозицията, затова се опитва да изземе нейната функция, като създава контраатаки със същите прийоми, както подаденият сигнал в прокуратурата от страна на дясноцентристката партия за проверка на строителството и финансирането на хидровъзела.

"Борисов много добре си даде сметка по време на предизборната кампания, че БСП няма да бъде това, което наблюдавахме при Михаил Миков - беззъбата опозиция, която говореше, но не беше чак толкова остра", твърди Евелина Славкова.

Все пак, продължи социологът, премиерът влиза в ролята си на балансьор, като пример за това експертът посочи предложението на от страна на Борисов към Корнелия Нинова за поста председател на Народното събрание.

"Министър-председателят се опита да тушира това, което той много добре знаеше, че предстои да се случи", категорична е Славкова.