Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Игра по ръба на ножа: Задава ли се война КНДР - САЩ?

Вербалната агресия може да доведе до много страшни резултати, предупреди проф. Нако Стефанов

14.08.2017 | 19:35 Редактор: Тодор Петров
Игра по ръба на ножа: Задава ли се война КНДР - САЩ?

Вербалната агресия между Северна Корея и САЩ може да доведе до много страшни резултати. През последните десетилетия в зоната на Корейския полуостров се играе по ръба на ножа

Това посочи в предаването "Денят ON AIR" преподавателят в СУ проф. Нако Стефанов, който коментира размяната на заплахи между Пхенян и Вашингтон. Той подчерта, че евентуален конфликт би бил неприемлив за Китай и Русия.

"Развитието на ядрени възможности от страна на КНДР е една игра с много неизвестен и опасен край. Ако КНДР принуди САЩ да седнат на масата на преговори, това ще бъде загуба на лице от страна на САЩ. Поради тази причина се създава безизходна, патова ситуация, която не дай Боже да доведе до търсенето на военни решения", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Стефанов все пак предположи, че едва ли ще се стигне до военни действия и отбеляза, че САЩ искат КНДР да се откаже от ядреното оръжие, а КНДР иска Корейският полуостров да се освободи от присъствието на САЩ. 

Докторът по икономика Асен Асенов е на мнение, че САЩ нямат добри опции в момента. По думите му конвенционалните оръжия не могат да помогнат, а ядрените оръжия със сигурност не са опция. 

"В момента се води война на думи. Тръмп иска да покаже, че е различен от своите предшественици и е готов да заема по-твърда линия. Проблемът е, че тази линия няма реалиситични военни решения в момента. Планове за реални удари по Северна Корея няма", обясни д-р Асенов в телефонна връзка.

Той предупреди, че цената на военен конфликт би била най-малко стотици хиляди жертви.