Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Близо 3,5 млн. лв. от НДК са били "пропилени"

Над Боршош е разпънат политически чадър, категорична бе Дора Христова от "Воля" пред Bulgaria ON AIR

24.07.2017 | 20:41 Редактор: Василена Василева
Близо 3,5 млн. лв. от НДК са били

3,5 млн. лв. от отпуснатите на НДК 17 млн. от държавата, във връзка с европредседателството, са били изразходвани за "други дейности". Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Воля" Дора Христова, позовавайки се на думите на новия изпълнителен директор на НДК Ангел Митев.

"Пред временнтата парламентарна комисия за разследване на скандала около Националния дворец на културата настоящият шеф на НДК уточни, че парите не са отишли по предназначение и към момента в сметките на НДК има близо 6 млн. лв вместо сумата, която е трябвало да бъде налице - 9,5 млн.лв.", посочи още Дора Христова.

От общата сума възлизаща на 17 млн. лв. за председателството, на изпълнителите са били изплатени 7,7 млн. лв.

"На днешното заседание беше изслушан и служебният вицепремиер Деница Златева, която посочи, че Мирослав Боршош не е бил отстранен от длъжност, защото с екипа му са се занимавали с подготовката на сградата на НДК съобразно нуждите за председателството ни на Съвета на ЕС", обясни гостът в студиото. 

Обвиненият в безстопанственост и нецелесъобразно разходване на средства ексшеф на НДК отказа да се яви днес в парламентарната комисия, която разследва обвиненията за злоупотреби в дружеството.

Той обяви своето решение в личния си профил във Facebook, където написа, че "някои от членовете на комисията са си позволили преднамерени и крайни изказвания, много преди той да бъда изслушан".

Пред Bulgaria ON AIR Дора Христова бе категорична, че несъмнено над Боршош е разпънат политически чадър, след като той толкова умело си позволява да не дава каквато и да било информация. 

"Става въпрос за много големи злоупотреби и оклоняване на средствата. Интересното е, че те се случват по време на управлението на няколко правителства. В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция и е образувано досъдебно производство. От "Воля" се надяваме скоро истината да излезе наяве", допълни Дора Христова.

Вижте повече във видеото.