Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Слаб 2 за кабинета "Борисов 3" поставиха политолози

Страхил Делийски и Петър Чолаков с оценка за правителството на прага на 100-те дни управление

21.07.2017 | 20:38 Редактор: Василена Василева
Слаб 2 за кабинета

Кабинетът "Борисов 3" е правителството, което, по отношение на дългосрочна стратегическа политическа визия, не предлага на държавата ни нищо. В българската изпълнителна власт доминира законодателният процес. Ако добавим и публичните скандали, от последните седмици се разкрива една картина, която не ни дава основание за високо оценяване на управляващата партия. Това заяви в студиото на "Денят ОN AIR" политологът Страхил Делийски. 

Кабинетът "Борисов 3" е на прага на 100 дни управление. Правителството положи клетва на 4 май 2017 г. 

Като министър-председател Бойко Борисов бе подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", против бяха депутатите от БСП и ДПС.

За трети път той пое юздите на изпълнителната власт. Лидерът на ГЕРБ управлява страната ни от 2009 г. с две прекъсвания заради предсрочно сдаден мандат.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Петър Чолаков подкрепи мнението на Делийски и посочи, че Борисов умело продължава години наред да води един и същ стил на управление. 

"Най-добрият пример за това е фактът, че от ГЕРБ често поемат инициативи за промяна на закони, след което се пускат сигнали в съвсем противоположни посоки и се оказва, че законът няма да се промени. Взима се коренно различно решение. А този стил се пренесе дори и в Народното събрание", коментира Чолаков.

Той допълни още, че министър-председателят стремглаво се опитва да се хареса на обществото. А БСП пък, в ролята на опозиция, е изключително незабележима в този парламент.

"Зад кадър се правят всякакви опити за "вкарване в правия път" на хора, които биха се опитали да действат по-своеволно и своенравно. Пример за това е случаят с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който, прекрачвайки прага на 44-ия парламент, не криеше своите политически симпатии към ГЕРБ. В един момент обаче се оказа, че той влезе в тежък конфликт и сред невидимия кръг от заплашващи го личности, посочи фигури, свързани с партията на Борисов", отсече политологът Чолаков.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки беше обвинен за изнудването на собствениците на общо 7 аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София.

Според прокуратурата той основно целял да му бъдат прехвърлени дялове от бизнеса им и да ги принуди да зареждат лекарства от неговия склад. Определена му е най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Марешки от своя страна нарече обвиненията "политическа репресия" и спомена още, че му е оказван натиск във връзка с търговията му с горива.

Вижте повече във видеото.