Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа ще насърчават инвестициите в малките компании

Това ще доведе до по-висок темп на развитие на икономиката, посочи в "Денят ON AIR" Делян Добрев

20.07.2017 | 20:27 Редактор: Мария Аладжова
Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа ще насърчават инвестициите в малките компании

С промените и допълненията в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) малките компании вече ще могат да набират средства до 1 млн. евро през капиталовия пазар, без да се изисква да подготвят проспект.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR икономистът и министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов - Делян Добрев.

Промените в ЗППЦК бяха приети на второ четене в парламента и минаха единодушно - без дебати по отделните точки.

Ще бъде приложена и нова директива, която е в сила в ЕС от април. Тя цели насърчаване на инвестициите в малките компании през капиталовия пазар и дава редица облекчения за тях.

"Въвежда се изплащане на дивидент на шест месеца, т.е. възможност за повече от един път през годината компанията да реши да разпределя дивидент. Съкращават се срокове, опростяват се процедури. С това се надяваме да имаме повече компании на капиталовия пазар", разясни Добрев.

Той посочи, че пари има - само пенсионните фондове разполагат с около 2 млрд. лева - липсва обаче законодателна рамка, която да разпредели средствата за инвестиция.

"Ако успеем да създадем механизма, с който парите, които ги има, стигнат до компаниите, които имат нужда от тях за своето развитие, със сигурност икономиката ни ще расте с по-висок темп и ще бъде този растеж по-устойчив", добави Добрев.