Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Договорът за добросъседство с Македония - голяма политическа победа!

Това мнение споделиха пред Bulgaria ON AIR политическите анализатори Симеон Попов и Мирослав Ризински

18.07.2017 | 20:07 Редактор: Тодор Петров
Договорът за добросъседство с Македония - голяма политическа победа!

Договорът за добросъседство между България и Македония е политическа победа, каквато не сме виждали в последните 16-20 години. Това мнение изрази в предаването "Денят ON AIR" експертът по балканска история и политика Симеон Попов.

Тезата защити и политическият анализатор Мирослав Ризински, според когото договорът е само началото на нов процес в отношенията между България и Македония. По думите му този договор е построен, отразявайки исканията на двете държави - един компромис. 

"От македонска страна трябва да признаят общото минало, а ние трябва да признаем политическите реалности в Македония", посочи той и добави, че договорът трябва да е начало за положителни бъдещи промени. 

"Тези отношения бяха обременени дълго време и немалко центрове работиха да не се сближават двете държави. 80% от гражданите на Македония смятат, че договорът трябва да се подпише", подчерта Ризински пред Bulgaria ON AIR.

Симеон Попов е на мнение, че договорът за добросъседство поставя отношенията между двете държави на качествено ниво и ще спомогне за нормалността и европейския път на Македония.

"Никой не иска повече конфликти и тези изкуствено създавани напрежения на Балканите не водят до нищо добро", отбеляза Попов в студиото на Кузман Илиев.

"Много ясно виждаме колко много се направи, за да не създаде Зоран Заев правителство. С падането на Груевски от власт притеснените са по-скоро Белград и Атина", коментира още експертът.

Мирослав Ризински добави, че в момента няма основания за междуетнически сблъсъци в Македония.

"ЕС остави Западните Балкани настрани, но последно виждаме, че ЕС се връща обратно на Балканите. Брюксел трябва да направи голям опит да влее надежда във всички държави от Западните Балкани", каза политическият анализатор.