Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Г-20 в Хамбург: Големите теми и важните решения на срещата

Експертен коментар от европеиста Вихър Георгиев и специалиста по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR

10.07.2017 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
Г-20 в Хамбург: Големите теми и важните решения на срещата

Голямата тема на срещата на Г-20 беше климат и енергетика. САЩ имат по-различна позиция до момента, но не знаем докога тя ще остане такава. Важното е, че имаме план за действие за климата и енергията и ясна визия как да се стигне до резултатите, които предвижда Парижкото споразумение.

Това обобщи в предаването "Денят ON AIR" европеистът Вихър Георгиев след срещата на Г-20, която се проведе в Хамбург.

Той отбеляза, че е важно какво ще предприемат САЩ относно споразумението за климата, тъй като от една страна те са сред най-големите замърсители, а от друга - има значение какво правят с оглед на примера, който дават.

Относно срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, гостът на Bulgaria ON AIR посочи:

Би било много трудно да говорим за истинско затопляне на отношенията между САЩ и Русия. Светът стана по-рисков и е важно да се работи с предвидими и стабилни играчи. За момента Тръмп не ни е убедил, че е такъв. За много държави логичен избор започва да става Китай. Това е партньор, с който знаеш какво ще ти се случи в следващата стъпка.

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев добави по темата, че двамата президенти са излезли с реални решения от срещата - американо-руска комисия, свързана с кибершпионажа и създаване на общо решение за демилитаризирана зона в Югозападна Сирия

"Меркел имаше сложната задача да излезе с финално комюнике, в което да бъдат засегнати всички въпроси. Важните точки бяха свързани с борбата с финансирането на международния тероризъм, всички спорове да бъдат на база споразумението на Световната търговска организация", бе част от коментара на Гърдев в студиото на Владимир Сиркаров.

"Изрично беше споменато изграждането на цифровата икономика - дигитализирането. Като го наложим на ресора, който получи българският еврокомисар Мария Габриел, представлява нещо, което ще бъде подкрепено от членките на Г-20", подчерта експертът по международна сигурност.