Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Асеновград е белег за неадекватна интеграционна политика

Обществото не иска популизъм, а действия, категорични бяха Антоанета Христова и Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR

03.07.2017 | 19:57 Редактор: Иван Берберов
Експерти: Асеновград е белег за неадекватна интеграционна политика

Последните събития в Асеновград са символ за липса на адекватна и целенасочена политика за интеграцията на ромското население. Държавата третираше тази "целева група" само като политически ресурс по време на избори. И позволи на нещата да излязат извън контрол. 

Това посочиха политическият психолог Антоанета Христова и политологът Христо Панчугов в студиото на "Денят ON AIR". Според тях политиката у нас през последните няколко години отказва да решава истински проблеми и е доказателство за невъзможността на институциите да се справят с тях.

"Обществото иска истински действия, а не популизъм. От една страна имаме изолирана група от хора, които живеят по свои правила, различни от държавните, а от друга - общество, което вижда социална несправедливост", обясни Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Христова поясни, че няма единен европейски модел за интеграция на малцинствени групи, по който управляващите ни могат да се водят. 

"Според Европа всяка държава определя сама как да реализира съответните интеграционни политики, а у нас правителството няма единно решение за справянето с етническия проблем. Когато говорим за интеграция на ромите, говорим за сферите на социалните политики и на образованието, а там адекватни мерки липсват", отбеляза тя.