Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: В скандала за НДК има нарушение, при изтребителите - няма!

Атакуват президента с анкетна комисия след твърдението му, че управляващите нямат воля за борба с корупцията, посочи Явор Божанков

28.06.2017 | 19:48 Редактор: Тодор Петров
Глас от БСП: В скандала за НДК има нарушение, при изтребителите - няма!

Миналата седмица президентът Радев поиска съдебна реформа и отправи обвинение, че политическата класа няма воля за борба с корупцията. Веднага след това изказване се заговори за анкетна комисия. За разлика от НДК тук (скандалът с изтребителите) похарчени пари и нарушение няма. 

Това заяви в предаването "Денят ON AIR" депутатът от БСП Явор Божанков. Народният представител подчерта, че анкетната комисия е отговор на твърдението на президента, че няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Процедурите се спазени. Не може да става дума за нарушение. Не виждам какво пречи на управляващите да отменят решението на служебното правителство за изтребителите", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

"Пари за НДК са похарчени и всички страни по спора твърдят, че нарушения има. Всички дават данни за натиск и лобиране за една или друга фирма", каза още депутатът от БСП и обвини управляващите за липсвата на дебат в НС за европредседателството на България. 

Явор Божанков каза още, че законопроект за борба с корупцията не съществува. По думите му съществува единствено документ, в който е посочено, че ще бъде създаден такъв орган. 

"Кое ни гарантира, че той ще бъде независим? Според Цецка Цачева председателят на този орган ще бъде назначаван от НС. Как той ще разследва същото това НС?", коментира той и даде за пример правосъдната реформа в Румъния.

"Трябва да се поучим от този пример и да направим органа независим", настоя гостът в студиото на Кузман Илиев.

По повод приетото от депутатите увеличение на минималните пенсии, Явор Божанков попита: Защо има пари за саниране, има излишъци, а не се намират пари да бъдат актуализирани всички пенсии?