Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ: Искаме анкетна комисия за изтребителите, за да има прозрачност

Пред Bulgaria ON AIR Христо Гаджев заяви, че разходите за държавата са огромни и няма място за грешки

28.06.2017 | 20:11 Редактор: Василена Василева
ГЕРБ: Искаме анкетна комисия за изтребителите, за да има прозрачност

Парламентарната група на ГЕРБ предложи анкетна комисия да проучва сделката за изтребителите.

Мотивите за това бяха, че процедурата се разви изцяло по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков. Става въпрос за близо 5 млрд. лева, които са огромен разход за държавата и е необходимо да сме сигурни, че взетите решения са правилни, посочи в студиото на "Денят ON AIR" Христо Гаджев от ГЕРБ.

"Работата на анкетната комисия съвсем не опира до това да определя кой изтребител е по-хубав. Целта е да има прозрачност в действията и обществото да е наясно къде биват изразходвани средствата. А ако има нарушения, отговорните лица неминуемо трябва да си носят последствията", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR Христо Гаджев допълни още, че аргументите, изтъкнати от служебния екип, че са се обвързали със сделката заради срокове, не са верни. 

"Всичко е фиксирано и плащането няма как да бъде изпуснато. То влиза в рамките на държавния бюджет, не е нито европейско, нито друго външно и винаги може да бъде разсрочено с решение на Министерски съвет", отсече гостът на Кузман Илиев.

Депутатът коментира също, че председателството на България на ЕС наближава значително и ГЕРБ ще подкрепи комисията, следяща и средствата на НДК.

"От известно време се работи по създаването на единен орган за борба с корупцията. Искаме да докажем, че съдебната система в България работи", каза Гаджев.