Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бойко Борисов призова за пълен контрол на границите на ЕС

Димитър Гърдев и Емил Георгиев настояват за споразумение с Либия за бежанския поток, подобно на това с Турция

23.06.2017 | 20:44 Редактор: Жанета Нейкова
Бойко Борисов призова за пълен контрол на границите на ЕС

България е на страната на Австрия по въпроса с бежанците. Най-ефективно е да се затворят всички граници на Европа и да се гарантира зона за сигурност в Сирия и в Либия по протежение на турската граница, където да се държат бежанците. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Европейския съвет предния ден.

Темата подбуди дискусия и в студиото на "Денят ON AIR", в което гостуваха Димитър Гърдев, експерт по сигурност и анализаторът Емил Георгиев.

"България е облагодетелствана от споразумението за бежанския поток между Европейския съюз и Турция, което успя да затвори Егейския маршрут. Проблемите сега с мигрантите се пренесоха към по-слабата точка в Средиземно море между Либия и Малта, както и Италия от другата страна", отбеляза Георгиев.

Гостът е на мнение, че трябва да се постигне договорка, която е подобна на тази с Турция. Анализаторът сподели притесненията си, че от срещата на Европейския съвет не е постигнат напредък по темата с бюджета за външнополитическата дейност, който се е задържал на сумата от 158 млрд. евро.

"Нямаме стабилна ситуация по въпроса с бежанския поток. Изисква се стабилен бюджет, който да се предвижда с година напред", категоричен пък бе Димитър Гърдев по тази тема. 

Според експерта, за да се постигне успех в Либия и да се контролира преминаващия поток мигранти от страната, ЕС трябва да говори със силите, които на място наблюдават ситуацията, тъй като Северноафриканската страна в момента няма стабилна политика.