Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

РБ предлага: Преференциално гласуване без праг

Най-важно е държавата да се справи с купения и корпоративния вот, смята Найден Зеленогорски

21.06.2017 | 20:23 Редактор: Тодор Петров
РБ предлага: Преференциално гласуване без праг

Най-важно е да се заложи на преференциалното гласуване без праг. На това мнение е Найден Зеленогорския от Реформаторския блок, според когото изцяло мажоритарният вот няма да реши проблема с купения и корпаративен вот.

Днес по инициатива на РБ се състоя Кръгла маса, на която присъстваха почти всички десни партии. Зеленогорски посочи пред Bulgaria ON AIR, че основна тема на разговор е била избирателната система в страната.

"Каквато и система да въведем в България, ако има купен и корпоративен вот, очевидно държавата не се е справила с най-важната задача. Идеята за машинно и електронно гласуване е изключително важна", сподели Зеленогорски в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че десните формации са обсъдили въвеждането на "мек образователен ценз". Смятаме, че е възможно в бюлетините да няма номера, да бъдат изписани наименованията на партиите и кандидатите, които да бъдат напечатани в разбъркан ред", разясни гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

"Не може от това, че не си изпълнил своята отговорност да се образоваш, да черпиш права. Тези хора директно ще се самоизключат от гласуването в тъмната стаичка. Трябва да се изчистят мървите души в списъците. Една активна регистарция би била изключително полезна", посочи още Зеленогорски.

Според него в момента в парламента се работи на празен ход и липсва потенциал. По думите на Зеленогорски да работиш по 20-30 минути не е вдъхновяващо нито за парламента, нито за обществото.