Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мария Габриел се представила отлично на изслушването в Брюксел

Това заявиха пред Bulgaria ON AIR евродепутатите Емил Радев от ЕНП и Ангел Джамбазки от ОП

20.06.2017 | 20:46 Редактор: Василена Василева
Мария Габриел се представила отлично на изслушването в Брюксел

"Българският кандидат за еврокомисар беше изключително подготвен, нямаше въпрос, на който да не може да отговори", посочи Емил Радев от ЕНП пред Bulgaria ON AIR.

В Европейския парламент в Брюксел приключи изслушването на Мария Габриел, предложена за следващия български еврокомисар. Тя отговори на въпроси, свързани с цифровата икономика и цифровизацията в областта на културата.

Мария Габриел се изправи пред общо пет парламентарни комисии, две от които бяха водещи. Становището на тези две комисии предстои да излезе утре. Ако то бъде положително, гласуването в Европейския парламент през месец юли за избора на български еврокомисар ще бъде само формалност.

А при положение, че тя бъде избрана, ще има двугодишен мандат, защото довършва мандата на Кристалина Георгиева.

По отношение на цифровизацията на малки и средни предприятия и на промишлеността Мария Габриел уточни, че Европейската комисия отпуска 500 млн. евро за цифровизация. 

Ангел Джамбазки от ОП зададе един въпрос по време на изслушването. Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че въпреки любезността на евродепутатите, голяма част от запитванията са търсили празно пространство в знанията на Мария Габриел.

"За разлика от други изслушвания обаче, на които сме били свидетели, този път нямаше празни отговори", категоричен беше Ангел Джамбазки.