Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Учени зоват за кръгла маса за бъдещето на България

Държавата абдикира от областта на науката, алармира акад. Стефан Воденичаров пред Bulgaria ON AIR

19.06.2017 | 19:40 Редактор: Тодор Петров
Учени зоват за кръгла маса за бъдещето на България

Бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров представи за пръв път в ефира на Bulgaria ON AIR доклад на Академията на науките за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България. 

"Първата ни задача е да представим това на правителството и на парламентарно представените партии", посочи в предаването "Денят ON AIR" акад. Воденичаров и добави, че от БАН вече са провели разговори с работодателската организация.

"Преди 5-6 години нещата за България и Европа изглеждаха подредени. Сега не е така, има общо напрежение", посочи още гостът в студиото на Владимир Сиркаров. 

Според бившия председател на БАН българите трябва да обсъдим какво да се направи, за да превъзмогнем вътрешните си различия, да премахнем бедността и да крачим заедно напред. По думите му представеният материал е основа за дискусия. 

"Ако политиците не се ангажират с дискусии, няма да има никаква чуваемост. Идеята на тази книга е да не гледаме назад и да видим това, което може да ни обедини. Духовното състояние на нацията в момента не е добро. Образованието ни загуби добрите позиции, които имаше преди време", каза още акад Стефан Воденичаров. 

През последните 15 години държавата е абдикирала от областта на науката, отбеляза той и даде пример със заплащането и финансирането в тази сфера. Акад. Воденичаров подчерта, че работещите в БАН под 25 години са едва четирима. 

"Кой млад човек ще дойде да се занимава с наука за 460 лева?", попита риторично гостът на Bulgaria ON AIR.