Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Недостиг на квалифицирана работна ръка у нас

Политиците не бива да се месят в икономиката, заявиха Димитър Манолов и Ангел Марчев пред Bulgaria ON AIR

19.06.2017 | 20:08 Редактор: Иван Берберов
Недостиг на квалифицирана работна ръка у нас

Няма по-сляп от този, който не иска да види. Високо квалифицираната работна ръка е възможно да работи евтино само по време на диктатура. Няма как квалифицирани кадри да работят за никакви пари. Именно те са силната страна на пазара на труда, а не достигат.

Това каза Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" в студиото на "Денят ON AIR". 

"Ние създадохме в България отвратителна обществена среда. Обясняваме си колко е гадно тук, какви сме кретени всички, колко е корумпирана държавата ни. Но не само у нас е така. Мнението ни за нас самите е много ниско. Ако не се откъснем от самоунищожението, което си създаваме, няма надежда. Трябва да спрем да говорим само за лошото“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Негов събеседник бе преподавателят в УНСС Ангел Марчев. Според него има няколко фактора за липсата на квалифицирана работна ръка.

"Единият фактор е демографски, вторият е образованието, третият е, че хората, които са напуснали държавата ни и са родили децата си в чужбина, не виждат потенциал в родината си – липсва чувство за справедливост", обясни преподавателят.

Запитани по какъв начин политиците могат да помогнат за подобряване на пазара на труда, те бяха единодушни – като не се месят!

"Проблемът е, когато съдията е баща на единия от вратарите на двата отбора. Също така трябва да си променим манталитета. И при хубави закони, ако хората не ги спазват – няма смисъл", отбелязаха те.

И добавиха, че сега у нас работи първата генерация собственици – често по партийна линия, а не по квалификация. 

"След тях може да се надяваме за ефективна промяна, но ще ни трябват поне 15 години. В крайна сметка, пазарът ще ни излекува", заключиха гостите.

 


4
2 rate up comment rate down comment 0
skyfox
преди 6 години
За каквото са си платили работодателите в БЪлгария, това и ще получат. Интересно защо няма недостиг на квалифициран персонал в Audi, BMW, или Boeing? И в крайна сметка в целия ли Евросъюз няма квалифицирани кадри, за да може българския работодател да си внесе, ако проблема не е в ниското заплащане? Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
skyfox
преди 6 години
Скоро кандидатствах за сервизен инженер в сферата на електрониката. Имам над 10 години стаж в тази сфера. Позицията беше за гр. Варна, и беше за немска компания ( с побългарен мениджмънт), която има представителство у нас, и продава ролетни и плъзгащи врати,а клиенти са им най - големите хипермаркети у нас. Изискването на другаря - работодател беше за 24/7 работно време, което не беше написано в обявата, както и да се покрива регион, включващ няколко сравнително големи града около Варна. Приех всички условия с уговорката, че имам изискване заплащането да бъде като това на колегите в София, защото няма значение оборудването къде се намира, работодателят иска от мен то да функционира безотказно, и аз трябва да положа същия труд, знания и умения, както и колегите в столицата, и не виждам защо трябва да получа по - малка заплата от тази в София. Интервюто беше проведено на английски език, със съответните термини по отношение на техническата документация. След 2 интервюта стигнахме и до подписването на договора, в който заплатата, която фигурираше, беше доста по - ниска, от тази, която ми беше обещана. Беше ми обяснено, че е "станала грешка" по време на интервюто, и няма как да получа заплащане близко до това в столицата, както бяхме се разбрали, защото във Варна заплатите били по 800 лв, и навсякъде в града давали по толкова. Съответно заявих, че няма как да продам труда си на ниска цена, и най-искрено им желая успех с наемането на ниско-платен персонал. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Yoana_Dacheva
преди 6 години
Вашият "недостиг" виси по пейките и градинките и си прави селфита за инстаграм, понеже мама и тати дават. Причината наистина е демографска - родителите са сбъркани. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Yoana_Dacheva
преди 6 години
Вашият "недостиг" виси по пейките и градинките и си прави селфита за инстаграм, понеже мама и тати дават. Причината наистина е демографска - родителите са сбъркани. Сигнализирай за неуместен коментар