Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Съдия: Не ни трябва специален закон за корупцията, имаме си отдел "Подкуп" в нашето право

Пред Bulgaria ON AIR Светлозар Рачев разкритикува препоръките на Европейската комисия към съдебната ни система

29.05.2017 | 20:44 Редактор: Жанета Нейкова
Съдия: Не ни трябва специален закон за корупцията, имаме си отдел

Не е необходимо създаването на специален закон за корупцията. Достатъчно е текстовете в отдел "Подкуп" от Наказателния кодекс да бъдат прилагани. А прокуратурата е органът, който е призван да брани законността в България. Създаването на специална структура, която да се занимава с корупцията е излишно. 

Това каза в студиото на "Денят ON AIR" кандидат-членът на Висшия съдебен съвет Светлозар Рачев. 

Пред Bulgaria ON AIR експертът изрази мнението си за доклада на Европейската комисия, насочен към реформи в съдебната  ни система.

"Това са 17 препоръки, в които се настоява да бъдат предприети изменения в Наказателния кодекс, свързани с корупцията. В българското право съществува раздел "Подкуп", където в детайли са описани престъпленията, свързани с корупция" обясни Рачев.

Граждански общности излязоха с призив в интернет към президента Румен Радев, като обявиха, че ще застанат утре пред Президентството и ще настояват в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да бъде обсъдено състоянието на съдебната система.

"Въпросът е дали тези хора, които ще застанат пред Президентството ще имат конкретни идеи за изменения или просто ще показват плакати с надписи "Ние искаме реформа". Нека за преустройство говори този, който има конкретни идеи!" - категоричен бе Светлозар Рачев.