Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българската армия не може да защити териториалната цялост и суверенитета на държавата

Докладът за състоянието на въоръжените сили на българската армия сочи, че страната ни също така не може да бъде достатъчно добър партньор на западните отбранителни сили

29.05.2017 | 20:14 Редактор: Василена Василева
Българската армия не може да защити териториалната цялост и суверенитета на държавата

Особено притеснителни са изводите от Доклада за състоянието на въоръжените сили на българската армия. На първо място стои фактът, че тя не може да защити териториалната цялост и суверенитета на държавата. Също така България не може да бъде достатъчно добър партньор на западните отбранителни сили. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" политическият анализатор Георги Киряков.

"На свикания Консултативен съвет за национална сигурност сблъсъкът не е между "големите мъже" - президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов, а между големите институции. Създалото се напрежение поражда сериозна криза в основите на демокрацията на България. Този "сблъсък" е по-скоро въпрос на его, а не на констутуционална принадлежност", допълни още политологът.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че петгодишният комфорт, който Бойко Борисов е имал с бившия президент Росен Плевнелиев е приключил и вече е налице различие от партийната принадлежност и нов тип лидерство от страна на президента Радев. 

В студиото на "Денят ON AIR" Георги Киряков коментира също, че е от изключително значение управляващите да стигнат до съгласие, както за финансовите, така и за националните приоритети за страната ни. 

"България трябва да започне да изпълнява активно ролята си на партньор по евроатлантическите структури и да гарантира сигурността при възникване на евентуален конфликт", категоричен бе политологът.