Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сдружение на родителите: Неграмотността е проблем на работата на образователната система

Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите категоричен пред Bulgaria ON AIR: Училищното обучение не носи смисъл и полезни умения

26.05.2017 | 20:28 Редактор: Жанета Нейкова
Сдружение на родителите: Неграмотността е проблем на работата на образователната система

Организацията Национална мрежа на родителите написа отворено писмо до министъра на образованието, в което го поздравява за решението да се бори с неграмотността при учениците, но и изразява своите виждания къде е проблемът в образователната система и как той може да бъде преборен.

"В отвореното писмо казваме, че неграмотността е проблем на работата на системата и какво, според нас, не работи в нея", каза в студиото на "Денят ON AIR" Явор Ганчев, съосновател на Сдружението.

По думите му основният проблем е, че това, което училищното обучение предлага не носи смисъл за твърде много хора, които участват в тази система. 

"Училищното обучение предлага еднообразна услуга, в която никой не намира полза за себе си, защото всеки ученик има собствени, индивидуални потребности за образование. Системата изобщо не е адекватна на съвременното общество, тя не носи полезни умения, защото не е насочена към индивидуалните потребности", твърди Ганчев.

Той бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че промяната в образователната система трябва да е основна и повтори, че проблемът не е в ресурсите, а в управлението.