Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

С изказването си за кирилицата Путин целял ефект в Македония, но засегнал България

Тома Биков за реакцията на институциите ни по казуса: Единна и хладнокръвна!

25.05.2017 | 19:56 Редактор: Тодор Петров
С изказването си за кирилицата Путин целял ефект в Македония, но засегнал България

Не приемам тезата, че Путин е направил грешка и че не е запознат с историята на славянската писменост. Това е политическа позиция на Путин, която цели вътрешнополитически ефект в Македония, но засяга и България.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Денят ON AIR" по повод изказването на руския президент, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че говорителят на руското външно министерство е заявил днес, че Първата българска държава има най-голям принос за разпространението на кирилицата

Тома Биков изрази задоволството си от реакцията на българските институции след изказването на Путин, която по думите му е била единна, сдържана и хладнокръвна. 

"Без Кирил и Методий днес нито щяхме да се наричаме България, нито да говорим за българска държавност - щяхме да сме отдавна забравени", отбеляза гостът в студиото на Кузман Илиев.

Народният представител от ГЕРБ оцени като положителен факта, че нито един от българските политици не е нападнал остро Македония по казуса със славянската писменост.

"Те са наш съсед и трябва да опитваме да помагаме. Когато има напрежение в Македония, има такова и в България. Нашият интерес е Македония да бъде стабилна държава, а не да отиде към промяна на граници и всякакви мрачни сценарии", обясни Тома Биков.

Той отговори на обвиненията на опозицията към управляващите, че в НС няма достатъчно законопроекти по следния начин:

"Няма как да се разглеждат закони в пленарна зала докато няма комиси. Комисите бяха избрани миналата седмица. Реално от следващата седмица те ще започнат да заседават ефективно. Имам чувството, че от опозицията са на енергийни напитки и не могат да спрат да са активни."

Запитан за разсекретяването на стенограмата за КТБ Биков посочи, че позицията на ГЕРБ е тя да бъде отворена. "Нека да се види кой какво е предлагал и решавал. КТБ фалира по времето на правителството на БСП и ДПС", коментира той.