Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

На учителите им писнало от обещания и празни приказки

Преподавателят по история Емил Джасим зове за свобода на образователната ни система

22.05.2017 | 19:55 Редактор: Тодор Петров
На учителите им писнало от обещания и празни приказки

На учителите ни е писнало от приказки. Обещават се неща, които не се изпълняват или се говорят празни приказки, които гилдията иска да чуе. В управленската програма няма нищо по-различно от програмата на ГЕРБ и от брошурата на псевдопатриотите.

Това заяви учителят по история Емил Джасим в предаването "Денят ON AIR", коментирайки неспирните обещания за реформи в образованието и подобряване на качеството му.

Според образователния експерт в програмата на управляващите липсва цел. Целта трябва да е българските ученици да бъдат отглеждани така, че да се превърнат в свободни личности, които да преследват своето щастие, категоричен е Емил Джасим.

Гостът на Bulgaria ON AIR призова за повече свобода в образователната система и посочи, че тя ще доведе до по-високи резултати.

"Ако знаем какво трябва да се научи между 5-и и 7-и клас, то нека позволим на учителите, ръководството, родителите и учениците заедно да решат по какъв път да бъдат постигнати тези знания", даде пример Емил Джасим.

За него е напълно осъществимо и отпадането на необходимостта от учебниците. За целта обаче трябва да подготвим учителите, подчерта историкът и добави, че час в парка би дал много различни умения на учениците.

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров открои квалификацията на учителите и влизането на новото поколение преподаватели като двата най-важни фактора, върху които трябва да се работи.

"Над 60% от учителите са над 50-годишна възраст. Възрастта не е порок, но ние трябва да направим максималното, за да привлечем младите", отбеляза той.

"Никой не контролира МОН. Няма чиновник, който да е поел отговорността за неизпълнени цели. Имаме изразходване на публични средства", каза още преподавателят, според когото матурите и външното оценяване нямат значение за никого освен за МОН.