Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ и ОП с различни позиции за мажоритарния вот, но без опасност за коалицията

Патриотите са категорични, че този вид гласуване ще задълбочи проблемите в обществото

11.05.2017 | 20:22 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ и ОП с различни позиции за мажоритарния вот, но без опасност за коалицията

Управленска война между ГЕРБ и Обединените патриоти заради мажоритарния вот няма да избухне, категорични са патриотите. Въпреки това двете политически сили, макар и в коалиция, имат различни гледни точки относно въвеждането на мажоритарна избирателна система.

"ГЕРБ имаха позиция, спазват я и действат в тази посока. Те имат определени аргументи, срещу тях ние противопоставяме нашите аргументи", лаконично обясни в "Денят ON AIR" доц. Милен Михов от ВМРО.

Аргументите на патриотите обаче били по-силни и дори споделяни от други партии и анализатори, добави той.

"Тази система не лекува, а задълбочава проблемите в обществото, които най-общо се изразяват в голямата пропаст, която съществува между избирателите и избраниците... Всички тези мажоритарни избори в последните 20 години за местна власт в 99% от случаите са спечелени от представители, зад които стоят силни и с влияние политически партии или коалиции", продължи Михов.

Риск от външно влияние върху партиите щяло да има и при евентуално друго изпълнение на въпрос от референдума, а именно - субсидирането на партиите. Патриотът категорично се обяви против това да няма обществено финансиране на политическите сили чрез държавния бюджет.

Връщането на казармата, което предложи новоизбраният министър на отбраната Красимир Каракачанов, не е окончателно решение, съобщи още Михов, но несъмнено влиза в приоритетните за Обединените патриоти сфери:

"В Конституцията е ясно записано, че защитата на отечеството е въпрос на чест и дълг за всеки български гражданин. Подготовката му да осъществи своя дълг, трябва да бъде уредена със закон. Само че днес държавата не осигурява възможности българските граждани да се подготвят да изпълнят своя дълг".