Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лидерът на АБВ: Обезпокоен съм от действията на Патриотите

Според Проданов реформата в пенсионното осигуряване нарушава логиката на осигурителния модел

21.04.2017 | 21:08 Редактор: Василена Василева
Лидерът на АБВ: Обезпокоен съм от действията на Патриотите

Отмяната на финансиране на частни училища с държавни пари за съжаление отново не стана реалност. Средства за образование са твърде малко – около 3,7% от БВП на страната ни в сравнение със страните от Централна и Източна Европа, които заделят над 5%.

Това заяви лидерът на АБВ Константин Проданов в студиото на "Денят ON AIR":

"Учителските заплати не бива да бъдат увеличавани механично, трябва да започне да се наблюдава прогресът на учениците от година на година, за да не се получи отново разделение между престижните училища и онези с по-слаби ученици"

Проданов сподели, че е доста обезпокоен от действията на Патриотите и широко прокламираната от тях мярка за увеличение на пенсиите.

"Когато Патриотите обещават 300 лева, те всъщност имат предвид 200, добре е хората да знаят това преди следващите избори. По тази логика аз мога да обещая да свалям звезди от небето и после да се оправдая, че не съм с пълно мнозинство и ръцете ми са вързани. Това не е демокрация, това е откровена лъжа"

Лидерът на АБВ заяви пред Bulgaria ON AIR, че начинът, по който беше направена реформата в пенсионното осигуряване, нарушава напълно логиката на осигурителния модел, защото това не е система за социално подпомагане.

По думите му пенсионното осигуряване трябва да зависи главно от осигуровките, които  хората са внасяли и от това колко време са ги внасяли. И повишаването само на най-ниските пенсии е несправедливо спрямо всички,  които са се осигурявали на реалните си доходи.