Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ и БСП нямат качества да управляват, категоричен е Стефан Софиянски

Бившият служебен премиер обясни в "Денят ON AIR" защо е редно Патриотите да участват в правителството

29.03.2017 | 19:33 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ и БСП нямат качества да управляват, категоричен е Стефан Софиянски

БСП и ГЕРБ ще намерят общия модул, което няма да е добре за България от гледна точка на краткосрочното развитие. Нямат качеството да управляват страната, но от друга страна това ще доведе до спокойствие. В дългосрочен план това ще отвори възможност за много по-сериозна дясна опозиция.

Така бившият служебен премиер Стефан Софиянски описа политическата обстановка след парламентарните избори. В "Денят ON AIR"  той посочи, че не е изненадан от резултатите, но ще има трудно съставено правителство. 

"Какъвто и състав да бъде постигнат, то няма да влезе с тези очаквания, с които обикновено влиза ново правителство. Двата варианта са или доминирано от ГЕРБ, или доминирано от БСП правителство. Двете партии имат общ произход", обясни гостът на Bulgaria, който не изключва възможността ГЕРБ и БСП да се коалират. 

Стефан Софиянски очаква Бойко Борисов да бъде притиснат от ЕС да не формира коалиционно управление с "Обединени патриоти". 

"Патриотите имат силна обществена подкрепа. Не можем да отречем и много от тезите им, които са правилни. Редно и разумно е те да участват в управлението", отбеляза бившият кмет на София.

Според него в програмите на партиите, които намериха място в 44-то НС, липсва механизъм как ще бъде постигнато обещаното. "На какво основание обещаваш, как ще го направиш?", попита риторично Софиянски.

По думите му през последните 10 години ГЕРБ и БСП не са се справили с предизвикателствата на Европейския съюз.  

"Въпреки това си ги избрахме, но те влизат с тежестта на несвършената работа. Трябваше да падне Шенген, трябваше да падне този унизителен мониторинг върху съдебната ни система. Трябваше да въведем еврото и да усвояваме еврофондовете", настоя Стефан Софиянски.

Той е на мнение, че личностните проблеми и липста на идеи са разединили дясното политическо пространство.

"Предстои ни дълъг и добър път", завърши Софиняски, който в петък събира десните формации на среща, чиято цел е обединение на дясното.