Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: "Обединени патриоти" са неизбежен коалиционен партньор

Дълго време няма да говорим за четири годишни правителства, заяви финансов анализатор пред Bulgaria ON AIR

28.03.2017 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
Експерти:

Финансовият анализатор Илия Лингорски и политологът Стойчо Стойчев коментират следизборната политическа среда и най-вероятните бъдещи събития в нея в студиото на "Денят ON AIR".

Според тях "Обединени патриоти" се превърнаха в партньор, който не може да бъде пропуснат.

"Патриотите станаха незаобиколимият коалиционен партньор. Едно мнозинство между ГЕРБ и Патриотите ще бъде стабилно и предвидимо", каза Стойчев. А неговият събеседник добави, че бъдещата коалиция ще бъде възможна или с Патриотите или с ДПС, но никога двете заедно.

"Патриотите и ДПС са блокиращи политически партньори. Тези, които харесват едните, не харесват другите. Дълго време няма да говорим за 4 годишни правителства", твърди Лингорски и добави, че ДПС вече не са лесен коалиционен партньор.

"Проблемът на ДПС е, че не са лек коалиционен партньор за другите политически партии. ДПС са прекалено концентрирани вътре в себе си, опитвайки се да се справят с вътрешните си конфликти", заяви финансовият анализатор пред Bulgaria ON AIR. 

Политологът Стойчев изрази съмнения, че социологическите проучвания преди изборите са били манипулирани с цел да накарат хората да гласуват за БСП. 

"Имаше манипулиране на социологическите проучвания, за да повлияят на гласуващите. Опитаха се да твърдят, че БСП ще спечели", сподели Стойчев.

Фокусът на разговора падна и върху спряния епизод от предаването на Слави Трифонов и ултиматума, който той постави на политиците.

"Предаването беше използвано за лансиране на политически виждания. Не знаем какво се е съдържало вчера в него, но очевидно е платформа за бъдещ проект", заяви Стойчев. 

А Лингорски допълни, че "случващото се със Слави Трифонов е много голяма реклама" и, че "той иска да бъде уличен политически играч", но без да влиза в политиката директно.