Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Движение "Възраждане" иска да дава пример на останалите партии

Костадин Костадинов обяви днес, че организацията се отказва от държавната субсидия и ще я дари за благотворителни каузи

28.03.2017 | 20:08 Редактор: Жанета Нейкова
Движение

Движение "Възраждане" днес обяви, че ще се откаже от държавната си субсидия и ще я дари за благотворителни каузи. 

"Ние бяхме заявили това решение още в предизборната си кампания. Искаме да дадем пример, за да бъдат подтикнати и останалите партии. Целим да се приеме поправка в закона за партиите". Това каза в студиото на "Денят ON AIR" Костадин Костадинов, лидер на движението.

По думите му пред Bulgaria ON AIR държавната субсидия в България, която се дава на партиите, прескочили бариерата от 1% на парламентарен вот, е изключително висока, дори най-високата в целия свят. 

Костадинов посочи, че "Възраждане" ще изпрати писмо до Сметната палата, с което ще поиска сумата да бъде прехвърлена за каузи и допълни:

"Ако се окаже, че нямаме възможност да направим това, тъй като законодателството има ограничения, ще се наложи да върнем субсидията с риск тя да бъде открадната от управляващите", твърди политикът.

Запитан как формацията смята да се финансира занапред, Костадинов не даде конкретен отговор:

"Ние направихме 1% избирателен вот с кампания, която ни струваше 5 хил. лева. Половината от тях ги дадохме за задължителния депозит от 2,500 лв., който се изисква от БНБ".

Лидерът на Движение "Възраждане" бе категоричен, че формацията ще продължи да се развива с цел все повече хора да ги припознават.

"Затова започваме активна обиколка из цялата страна, ще създаваме структури с ясната идея не просто да влезем в следващия парламент, а и да участваме в следващото управление на България", заключи политикът.