Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: България нямаше да я има, ако не беше подписан Санстефанският договор

Проф. Пламен Митев за историята и паметта на българския народ в "Денят ON AIR"

03.03.2017 | 19:49 Редактор: Тодор Петров
Историк: България нямаше да я има, ако не беше подписан Санстефанският договор

Деканът на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Митев подчерта в предаването "Денят ON AIR", че нямаше да има българска държава, ако не беше подписан Санстефанският мирен договор.

"На 3 март 1878 година се подписва предварителен договор, който възстановява независимата българска държава. Дава се възможност за ново развитие на българското общество. Всякакви напъни датата да се вкара в партийно злободневни акценти са несериозни. Българската държава нямаше да я има, ако не беше подписан мирният договор между Русия и Турция", сподели той пред Владимир Сиркаров.

Проф. Митев отбеляза, че Русия е поела ясни ангажименти, че бъдещият мирен договор ще бъде изработен с участието на всички заинтересовани сили. "Ако Русия не беше обявила войната, ако не беше пролята тази кръв, българите нямаше да получат своята свобода", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Митев не е съгласен с твърденията, че даром сме получили свободата си и настоя, че плащаме много висока цена за нея. Историкът припомни, че десетки хиляди българи са избити в тила на турската армия като отмъщение за това, че Турция губи войната. По думите му по време на войната са загинали между 40-50 хил. наши сънародници.

"Обективната историческа истина би трябвало да се прочита каквато се е случила. Историята е силно повлияна от политическите нрави на времето, в което тя се пише. Неслучайно се гледа на историческите занимания като опит за пресъздаване на въобразената история", каза още проф. Пламен Митев.

Той е на мнение, че служебният премиер Огнян Герджиков е демонстрирал истинско родолюбие на връх Шипка днес, но добави, че българските политици често се заиграват с патриотизма. 

"Съвременният ни политически елит не отговаря на изискванията на времето. Не разполагаме с добре подготвен политически елит", заключи проф. Митев.