Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

АБВ с нова стратегия за изборите

Коалицията с "Движение 21" ще покаже с какво се различава от другите, коментира Константин Проданов

15.02.2017 | 20:43 Редактор: Мария Аладжова
АБВ с нова стратегия за изборите

АБВ и "Движение" 21 твърдо отиват на избори като коалиция от само тези две партии. В това увери лидерът на АБВ Константин Проданов. Той сподели, че при предишното управление на АБВ президентът Георги Първанов се е стремял да гради мостове, не да ги руши. 

Новата ситуация обаче изисква нова стратегия, категоричен бе Проданов.

"Правилният подход, особено преди избори, е да се разграничиш, да обясниш ти какъв си, с какво си различен от другите. Чак след изборите да мислиш за диалог. Към БСП се отнасям с голямо уважение като към сродна лява формация и изпитвам само съжаление, че по необясними за мен причини не се получава диалогът с тях", коментира председателят на АБВ в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

От друга страна договорката с "Движение 21" била изцяло на принципна основа - около идеи и програма, а непреодолими различия нямало:

"Доста дълги преговори водехме, в които се постарахме да изчистим всички потенциални точки на различие, мисля, че стигнахме до една добра рамка за платформа, която ще представим в следващите дни", обяви Проданов.

Левите политики, които обещава коалицията, са свързани с промяна в данъчната система, по-справедливо прогресивно подоходно облагане и по-активна роля на държавата като стратегически инвеститор, помагащ на бизнеса.

По думите на Проданов не само десните, но и левите формации предлагат стратегия за реформа на съдебната система и мерки за борба с корупцията. Априори обаче се приемала само дясната гледна точка по въпроса.

Сред основните приоритети в предизборната си програма, АБВ и "Движение 21" виждат промяна на данъчната система в частта ѝ Данък общ доход за физическите лица и въвеждането на необлагаем минмум.