Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Миграционният натиск е най-голямото предизвикателство пред ЕС, заяви експерт

България се оказа между две противоречиви политики в тази сфера, каза д-р Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR

09.02.2017 | 20:54 Редактор: Жанета Нейкова
Миграционният натиск е най-голямото предизвикателство пред ЕС, заяви експерт

Миграционният натиск е най-голямото предизвикателство пред бъдещето на Европейския съюз, в това число и на България. Това заяви за "Денят ON AIR" д-р Спас Ташев, експерт по миграционна дипломация, а отскоро и съветник-експерт към гражданско движение "Воля".

За Bulgaria ON AIR той сподели, че чрез политическото движение той и екипът му са намерили възможност да реализират идеите, "които са само за благото на българското общество".

Във "Воля" д-р Ташев е разработил програмите на миграционната политика, както и политиките на българите в чужбина.

Запитан дали има политическа амбиция, д-р Ташев отговори, че е доволен от работата си в Българска Академия на науките и допълни: "Констатирал съм скъсаната връзка между наука и практика и именно поради тази причина една от амбициите ми е в политиката да има повече експертна основа".

Съветник-експертът отбеляза, че в Европа има един голям проблем и това е крахът в миграционната политика на Общността. Д-р Ташев твърди, че съществуват две взаимно противоречиви миграционни политики - едната е програмата на Германия, а другата на Австрия и страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия. 

Според него България се оказа на кръстосан натиск между двете и не успя да изгради собствен образ, нито пък извлече дивиденти, че на този етап се справяме добре с миграционния натиск.

Доколкото до натиска, според експерта, той има два центъра - единият идва от Северна Африка, а вторият от Близкия Изток. Според д-р Ташев Европа е много повече изложена на миграционни заплахи, отколкото САЩ, например.

Той обясни, че този натиск, чисто демографски и икономически, е продукт на проблеми, свързани със свръх раждаемостта на населението в тези страни и предвиди, че след 10 години популацията в Близкия Изток и Северна Африка ще се удвои.