Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От 200 до 700 млн. лева са необходими за поетапно увеличаване на пенсиите, сочи разчет на ПФ

Коментар на Красимир Богданов в "Денят ON AIR"

18.01.2017 | 21:51 Редактор: Мария Аладжова
От 200 до 700 млн. лева са необходими за поетапно увеличаване на пенсиите, сочи разчет на ПФ

Крайно време е България да се погрижи за най-онеправданата част от населението, а именно - пенсионерите. Това каза в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR Красимир Богданов от Патриотичния фронт.

Богданов, в съответствие с официалната позиция на патриотите, изложи тезата, че пари за вдигане на пенсиите има. Разчетите показвали, че за поетапно увеличение на възнагражденията на пенсионерите са необходими между 200 и 700 млн. лева.

"На фона на огромните средтва, които преразпредели правителството в момента, смятам, че са съвсем допустими суми, които можеха да бъдат отделени за тази част", посочи той.

"В никакъв случай не се касае само за хората, които получават минимална пенсия за прослужено време и за навършени години. Става въпрос за увеличение на минималната пенсия на всички, които са под прага на социалния минимум в България и при изчисление на пенсиите на останалите пенсионери на база на осигурителен праг от 2013 година, което засяга абсоюлтно всеки български пенсионер и може да се случи в рамките на бюджета за миналата година", добави Богданов.

По думите му желанието на патриотите е било да поставят в дългосрочен план въпроса пред другите политически сили, но са срещнали отпор. В този смисъл от ПФ не са успели да реализират много от социалните си политики в рамките на 43-то Народно събрание, поясни той.

Това, което са успели да прокарат обаче, е политиката за охраната по българските граници у други:

"Много усилия положихме по посока на това чужди държави да не могат да се месят в българската вътрешна политика. Това беше прокарано и през Изборния кодекс и го доказаха псоледните президентски избори, които определно бяха в много по-голяма степен по-честни от това, което сме наблюдавали в предишни години", посочи Богданов.

Вижте във видеото пълния разговор: