Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Халачев: Трудно мога да си представя пълна мажоритарна система

Членът на Изпълнителното бюро на ПП АБВ дискутира промяната в избирателната система пред Bulgaria ON AIR

16.01.2017 | 20:18 Редактор: Жанета Нейкова
Проф. Халачев: Трудно мога да си представя пълна мажоритарна система

Трудно мога да си представя как би изглеждала една пълна мажоритарна система. Ако има възможност да изберем 240 блестящи, безупречни, некорумпирани, умни депутати - то аз съм съгласен, заяви проф. Любомир Халачев в "Денят ON AIR" по повод дискусията за желанието на гласоподавателите за промяна в избирателната система. 

Халачев сравни управлението на държавата с управлението на огромен презокеански кораб - "то става бавно" и затова смята, че всякакъв вид промени трябва да бъдат много внимателно обмислени, преди да бъдат направени.

Пред Bulgaria ON AIR новоизбраният член на Изпълнителното бюро на политическа партия АБВ и бивш ректор на НАТФИЗ, отговори какво е общото мнение на партията за обтегнатата геополитическа обстановка в страната.  В темата бе замесена и САЩ като сравнение и професорът отбеляза, че Америка е непреодолима световна сила и "ние не можем да не се съобразяваме с това, което става там", но за него "българската вътрешна политика е по-важна".

"Имаме много неща да променим, за да станем такава държава, в която всички да искат да идват, а не, от която да бягат". 

Като част от многото неща, които трябва да променим, Халачев визира въпросите за дипломацията.

Според професора "защитата ни в Европейския съюз трябва да е от хора, които много сериозно ще поставят българските интереси на масата". 

По повод предстоящите предсрочни избори, в началото на разговора бе повдигнат вариантът за коалиция на партия АБВ с правителството в оставка. Професор Халачев даде пример за това как "преди две години ние започнахме съвместна работа с ГЕРБ в определени части в работата на Министерски съвет и то с желанието да свършим работа, която бяхме обещали".

"След това видяхме, че не всичко става така, както бихме искали и в един момент решихме, че е по-добре да кажем „не“ – не искаме да управляваме заедно", заключи Халачев.