Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ продължава да подкрепя мажоритарната система, внася нов законопроект

Новите текстове - по-коректни от правна гледна точка, твърди Десислава Атанасова

11.01.2017 | 20:45 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ продължава да подкрепя мажоритарната система, внася нов законопроект

Утре ГЕРБ ще внесе свой проект за мажоритарна изборна система. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR бившата здравна министърка и народен представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Спорът около проекта за решение за разглеждане на въпросите от референдума е очертал една своебразна коалиция на всички срещу ГЕРБ, заяви Атанасова. "Но тази колаиция е по-скоро всички срещу вота на българските граждани", добави тя.

"Още на 14-ти ноември внесохме в деловодството такъв проект за решение. Очаквахме да има поличитечско и парламентарно съгласие от политическите сили да оценят вота на българските граждани и в един конструктивен диалог да вземем решение", каза още тя.

Новият законопроект бил доста по-коректен от правна гледна точка от този на Мая Манолова и Георги Кадиев. 

От ГЕРБ ще продължат да подкрепят мажоритарна система с пълно мнозинство заради над 2-та млн. и 500 хиляди, дали своя глас на допитването, тъй като техния борй е по-голям от гласувалите за първите трима кандидати в президентския вот, подчертя тя. 

"Дали ГЕРБ не беше причината да се случи гласуването в един и същи момент на референдум и президентски избори? Именно и само с гласовете на ГЕРБ това стана възможно", коментира още Атанасова.

Тя не даде прогноза относно резултатите на предстоящия парламентарен вот и потенциалните нови коалиции. Същевременно пожела успех на новата формация, оглавявана от бившия правосъден министър Христо Иванов - "Да, България!", с надеждата в следващото Народно събрание да надделеят десните политически сили.

По отношение на възможните партньори на ГЕРБ и потенциални преговори, коментира: "Какви и дали ще са необходими компромиси - не знам. Знам, че за България ще е добре да има едно управление на център-дясно политически сили".

Иначе от ГЕРБ вече са си направили равносметка на последните две години от управлението си, включително и по отношение на другите партии, с които са си партнирали през това време:

"...в името на стабилността на България, финансовата такава, сигурността, иконоическия ратсеж, ниската безработица. Това е и нашият прочит от тези две години управление и смятам, че няма кой да ги зачеркне с лека ръка", коментира още Атанасова.

Вижте във видеото пълния разговор: