Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Дестабилизация на Турция е най-сериозната опасност за България

Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност коментира събитията в южната ни съседка пред Bulgaria ON AIR

06.01.2017 | 20:22 Редактор: Жанета Нейкова
Експерт: Дестабилизация на Турция е най-сериозната опасност за България

За България, като граничеща страна, една от най-сериозните опасности е дестабилизация на Турция, попадане в един водовъртеж на критични събития, включително и терористични атаки. Турция е лоялен член на НАТО и от ролята й в него зависи политиката на тази организация, на която ние разчитаме за нашата сигурност. Това каза Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в студиото на "Денят ON AIR".

Божилов коментира дали напрежението между турската официална власт и кюрдите в страната би довело до разделение, така че да се повтори сценарият на провалените политически държави като Сирия и Ирак.

"Турция е една много стабилна страна с традиции и не вярвам, че ще има сценария на провалените държави. Мисля, че там ще имаме доста динамика в следващите години", посочи гостът на Bulgaria ON AIR. 

Божилов е на мнение, че процесите в страната - конфликтът с кюрдите и борбата им за независимост, както и борбата на различните групировки в Сирия срещу политиката на държавата за намеса в страната им, са основанията за асиметричната война. "Защото тероризмът е асиметрична война", настоя той.

Йордан Божилов добави, че нито една държава в Европа не е способна да се защити напълно от "Ислямска държава".

"Добре е да се установи информационно сътрудничество между специалните служби на страните,  да се подобри сигурността на границите. Надявам се Европейският съюз, виждайки събитията в  Сирия, които имат пряка импликация върху сигурността на Европа, най-накрая да затвърди сътрудничеството си в сферата на отбраната и граничния контрол".