Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Световният мир е в опасност заради сирийския проблем"

За това алармира д-р Акрам Наюф от Асоциация "Свободна Сирия" в Денят ON AIR

06.01.2017 | 19:50 Редактор: Тодор Петров

Положението в Сирия не е спокойно, а световният мир е в опасност. Русия, Турция и Иран трябва да се обърнат към ООН и международната общност за мирен преход в Сирия.

Това мнение сподели в "Денят ON AIR" д-р Акрам Наюф от Асоциация "Свободна Сирия" и подчерта, че трябва да се ограничи влиянието на режима на Башар Асад, който според него е причината за трагедията в Сирия. 

Д-р Акрам Наюф настоя, че той и асоциацията са за мирен преход в Сирия, но режимът и терористите не искат да има такъв. По думите му истинските патриотични сили в страната са извън играта - никой не ги слуша и не иска тяхното мнение.

"Русия, Турция и Иран имат предвид предимно да се спазват техните интереси в Сирия - Турция да има контрол върху северната част и да окаже натиск върху кюрдите. Русия има интерес в Западна Сирия и за базите си покрай Средиземно море. Иран иска да контролира Ирак и Източна Сирия", разясни ситуацията д-р Наюф. 

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че САЩ изчакват и са заети с вътрешните си проблеми, но не може да останат безучастни в разрешаването на проблема, защото също имат много интереси.

"Всички радикални сили в Сирия няма да получат повече от 7-8% дори да има избори. Те не трябва да участват в никакъв режим в Сирия и сирийският народ не ги иска", посочи още гостът на Кузман Илиев.

Д-р Наюф заключи, че в Сирия има много религии и не може да се каже дали християните са с режима на Асад. "От всички слоеве в Сирия има едни с режима и други, които се борят за свободата", каза още той.

Вижте видео с целия разговор: