Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Йорданов предлага: Да има избори за Велико Народно събрание

Шансът ГЕРБ да участват в правителство, съставено от РБ, е малък, прогнозира той в "Денят ON AIR"

02.12.2016 | 19:45 Редактор: Ирина Георгиева
Пламен Йорданов предлага: Да има избори за Велико Народно събрание

Шансът ГЕРБ да участват в правителство, съставено от РБ, е малък. Капацитетът на този парламент е изчерпан. Оттук нататък трябва да се водят разговори в посока предсрочни избори.

Това коментира депутатът от ГЕРБ Пламен Йорданов в предаването "Денят ON AIR".

Трябва да се обърне внимание на два други много важни въпроса, а именно как да бъдат проведени тези избори и за какво да бъдат те - дали да бъдат за обикновено или Велико Народно събрание, изтъкна Йорданов в студиото на Bulgaria ON AIR. Въпреки това той е спокоен, че се влиза в предизборната обстановка с приет Бюджет, който е с доста смислени политики и дава възможност за нормално икономическо развитие през 2017 г.

Депутатът защити тезата, че трябва да има избори за Велико Народно събрание. Според него по този начин ще се решат няколко проблема.

"Това е един прекрасен начин да тестваме тази система, за която всички говорят - именно "смесената система" - пропорционално мажоритарна. Едно Велико Народно събрание се избира с 400 депутата, от които 200 са пропорционални, 200, от които са мажоритарно избрани. Тоест пристъпвайки към едно такова решение, което трябва да бъде взето от всички партии", обясни Йорданов.

Според него именно това е намекнал премиерът Бойко Борисов в деня на изборите, когато е казал, че трябва да се намалят броя на депутатите и субсидиите за партиите. По думите му има време до предстоящите парламентарни избори.

Мажоритарната система с пълно мнозинство крие огромни рискове, особено ако се говори за избор на два тура, подчерта Йорданов.

По повод Бюджет 2017 г., Йорданов коментира, че парите за БАН не са били най-важното, за което да се "вдигне пушек", а не се е обърнало внимание на многото смислени политики.

"850 млн. за превъоръжаване, 260 млн. за здравеопазване, 230 млн. лева за образование. Повишаване на МРЗ. Програмата за саниране. Всичко това са мерки, които стимулират вътрешното потребление и ще доведат до предпоставките за увеличаване на БВП през следващата година", отчете Йорданов.

Ръстът, заложен между 2,5% и 3%, заложен за следващата година, е реалистичен и е възможно да бъде изпълнен, подчерта депутатът. Според него важно е да се изпълни ефективно работата по усвояването на еврофондовете.

"Моите притеснения са да влезем в 2018 г. със стабилно правителство, което да изпълнява ясна програма и да няма такива моменти като този, който се намираме в момента - на политически кризи, оставки, защото влизаме в председателство, което е много по-важно", добави Йорданов.