Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стоян Мирчев: Позицията на БСП е твърда - ще върне мандата

Свидетели сме на един театър от страна на Росен Плевнелиев, който бави решенията си, заяви той в "Денят ON AIR"

29.11.2016 | 20:09 Редактор: Ирина Георгиева
Стоян Мирчев: Позицията на БСП е твърда - ще върне мандата

Позицията на БСП е твърда - че ще върне мандата и няма да участва в съставянето на правителството от трета партия, тъй като стана ясно и че ГЕРБ ще върнат мандата. Това категорично заяви Стоян Мирчев от БСП в предаването "Денят ON AIR".

"Свидетели сме на един театър от страна на Росен Плевнелиев и от страна на ГЕРБ като президентът Плевнелиев е диригентът в случая. Както виждаме той бави решенията, а има няколко варианта, които може да приеме за решаване на ситуацията, за да не доведе до политическа криза. Както виждаме с изказванията от последните часове, г-н Борисов показа, че е готов да застане зад правителство, издигнато от трета партия. Валери Симеонов дори заяви, че би запазил част от министрите", коментира още Мирчев.

Бойко Борисов и сегашното мнозинство в парламента показват една безпринципност и едно задкулисие вече две години, смята Мирчев. 

Това, срещу което възроптаха хората на президентските избори, в момента просто се опитват да се преоблекат и да действат по същия начин. Интересното е, че г-н Плевнелиев в целия този изкуствено създаден хаос е диригентът, който най-вероятно трябва да се замислим, няма ли апетити да поеме свободното вакантно еврокомисарско място", заподозря Мирчев.

Трябва да се създаде един добър Изборен кодекс, призова социалистът. 

По повод предложената дата за предсрочни парламентарни избори - 26 март, Мирчев коментира: "Това е една дата, която дава достатъчно време да не се създават изкуствени кризи и да се премине към избиране на ново НС".

Ние сме готови - "излязохме от избори и не ни пречи да влезем в нови", подчерта Мирчев.

"Да се надяваме, че както направихме изненада на президентските избори, ще направим и на предсрочните парламентарни избори. Може да не се налага да се коалираме с никой", отбеляза той.

"Вотът на хората е смесен. Инициаторите твърдят, че 3,5 млн. души са застанали зад този вот. Реалните гласове "ЗА" са на 2,5 млн. души. Има още 1 млн. гласове, които са против или са пуснали невалидна бюлетина. Има и един половин милион, които са отишли и са гласували на първия тур за президент, но не са участвали в референдума. Тоест реално има 2,5 млн. "за", но и 1.5 млн., които са изразили активно мнение против. Спекулира се с тази тема", смята той по повод промяната на изборната система.