Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стефан Кенов: Нужен е нов изборен закон, който да съответства на референдума

Имаме нужда от програмен кабинет, а не от предсрочни парламентарни избори, заяви той в "Денят ON AIR"

29.11.2016 | 20:56 Редактор: Ирина Георгиева
Стефан Кенов: Нужен е нов изборен закон, който да съответства на референдума

Най-важно е да се изпълни желанието на хората и да се въведе една мажоритарна система в два тура за парламентарните избори още сега. БДЦ може би беше първата партия, която заяви, че имаме нужда от експертно правителство, дори от програмен кабинет в рамките на това НС. Промяната на изборната система би трябвало да е една от целите на това правителство, а другата е подготовката на страната за председателството на ЕС.

Това коментира народният представител от ПГ на "БДЦ – Народен съюз" Стефан Кенов в предаването "Денят ON AIR".

"Много хора може да се притесняват дали ще бъдат избрани в техните избирателни райони, а сега при тази ситуация, при пропорционалните листи много, много не се знае в големите райони къде си избран точно. Имаш една пропорция от гласове, която е на база областен принцип", коментира Кенов и добави, че ако хората искат рестарт на политическата система и го виждат чрез персонализиране на народния представител, който представя определения район, значи това е тяхната воля. 

През последните 10 години имаше много проблеми по отношение на функциите на народните представители и възможностите за отзоваване, посочи Кенов.

"Сега като един от 14 народни представители в избирателен район, трудно може да се каже кой може да ме отзове като аз не си върша работата. Но, ако аз съм народен представител на Общината X и на Общината Y, моите избраници ще знаят, че аз съм техният народен представител и аз предавам интересите на тази община и на това общество, може да се мисли оттук насетне. Пряката връзка между избраника и кмета - избраният и съответно общински съветник, избраникът и неговият народен представител, трябва да е ясна - кой наистина те представлява", добави той.

Насрочването на предсрочни парламентарни избори по старата избирателна система, ще доведе не само до политическа и парламентарна криза, но може да доведе и до ново гражданско неподчинение, стачки, протести, прогнозира Кенов.

Трябва да кажем "Да" за Референдума като НС и да приемем законодателството, призова Кенов. По думите му, ако на 26 март - датата, която БСП предложи, се проведат предсрочни парламентарни избори, те ще са по старите правила, защото няма как да стане промяна в Изборния кодекс.

Той не смята, че 43-тото НС не е изчерпало капацитетът си и има потенциал. Според него има политическа криза, но не трябва да се превръща в парламентарна.