Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Снимките на цигарените кутии - гнусни или ефективни?

Разговор по темата с Деляна Маринова, д-р Гергана Гешанова и Красимир Костадинов в ефира на Bulgaria ON AIR

28.10.2016 | 19:51 Редактор: Тодор Петров
Снимките на цигарените кутии - гнусни или ефективни?

Тези грозни лепенки са изключително малоумно нещо и нямат никакъв ефект. Картинката няма да направи нищо друго освен да ме изнерви. На мен това ми е изключително неприятно. Тормозят хората по този начин. 

Това каза в "Денят ON AIR" Деляна Маринова-Джуджи в коментар по темата със стряскащите картинки върху цигарените кутии.

Според нея това е изключително лицемерно, а държавата трябва да прави повече спортни площадки и зали. 

"Не може да се налагат рестрикции на обществото. От тези картинки се печелят пари. Печелят и хората, които правят табакерите", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива "България без дим" контрира, че за младите хора е важно да видят тези картинки. Тя посочи, че има наплив от хора, които искат да откажат цигарите.

"Нашите 15-годишни момичета са на първо място в Европа по пушене. Те се стряскат  от картинките и си казват: Защо мама и татко пушат? Абсолютен факт е, че тези хора са наркомани. Цигарите са единственият продукт в света, който убива до половината от своите ползватели", алармира д-р Гешанова.

Тя добави, че една България изчезва всяка година от света от хора, които пушат. Гостът на Кузман Илиев изрази мнение, че Министерството на здравеопазването трябва да работи повече върху превенцията.

Красимир Костадинов, провеждащ терапията "Не пуша вече", е категоричен, че картинките няма да намалят пушенето, а ефектът върху хората е нулев. 

"Когато искаш да направиш нещо за хората, трябва да тръгнеш от правилната посока. Никой не строи от последния етаж надолу. Няма храна и алкохол, които да влияят по-лошо от цигарите", посочи той.

Бившият пушач е на мнение, че "проблемите не се решават с въртене на сопа". 

"От всяка медия можеш да чуеш, че пушенето е вреден навик. Това не е вреден навик, а пристрастеност към никотина", уточни гостът на телевизията.