Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мохамед Ибрахим за битката в Мосул: Едва ли ще има мигрантска вълна

Не трябва да гледаме нащрек към региона, заяви той в Денят ON AIR

28.10.2016 | 20:42 Редактор: Ирина Георгиева
Мохамед Ибрахим за битката в Мосул: Едва ли ще има мигрантска вълна

"В Алепо има терористи, които окупират 4-5 квартала в източната част на града и където се подпомагат и защитават от много държави, начело със САЩ. Няма как да приключи този проблем, докато администрацията на САЩ не признае грешката си и не спре подкрепата си към терористите."

Това коментира председателят на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим в предаването Денят ON AIR.

"Всички тези групировки, определяни като бунтовници, имат една и съща идеология - това е екстремизъм - или са мюсюлмански братя, които се подпомагат от Турция и Катар, или са уахабисти и терористи като ИДИЛ и Джабхат ан-Нусра, които са подпомагат от Саудитска Арабия - и всички са под шапката на САЩ", обясни той и цитира думи на Хилари Клинтън, според които американците са създали джихадистите в Афганистан, защото имало по-голямо зло тогава - Съветският Съюз.

Тероризмът е злото, подчерта Ибрахим. Той не мисли, че ще има мигрантска вълна към България заради боевете в Мосул.

"Ако има решителност от тези държави, които уж в момента отиват да освобождават Мосул, много лесно ще стане. Мосул беше взет за няколко часа. Това е един огромен град. По-голям от София. Тогава не беше превзет от тези терористи, той беше предаден на терористите", припомни Ибрахим.

По думите му народите в този регион са решителни в стремежа им да изчистят територията си от тероризма - без значение дали е подкрепян от САЩ, от Турция или от Саудитска Арабия. 

"Ще изчезне този тероризъм. Тогава може да има сблъсък с Турция, защото през тези 6 години, които минаха направиха много големи престъпления спрямо сирийския народ и спрямо иракския народ", прогнозира Ибрахим в ефира на Bulgaria ON AIR.

Не трябва да гледаме нащрек към региона, защото вече сме наясно, всички като хора, като религии и общности, че сме против тероризма и тези, които го подкрепят, обобщи експертът.